2016. gada 15. jūlijs

Blackout Poetry jeb svītrojumu dzeja - kas tā ir un kā tā top?

Viņi sēdēja viens otram pretī un vērās logā / Pelēkas debesis / Sievietes acis / Kaut kur tālu / Nenotika nekas.

Kas ir Blackout Poetry?

Blackout Poetry ir tā saucamā svītrojumu dzeja, kas tiek veidota no jau esošiem tekstiem, piemēram, izmantojot avīzes rakstiņus vai no grāmatas izrautas lappuses. Izvēlētajā teksta fragmentā ir jāapvelk vārdi, kas veidos Tavu dzejoli, un viss pārējais jāaizsvītro (visērtāk aizsvītrošanu veikt ar melnu marķieri, bet apvilkt vārdus - ar pildspalvu vai parasto zīmuli).

Iepazīšanās

Pati ar šo dzejas tapšanas veidu tuvāk iepazinos, pateicoties dzejniekam vārdā Misha Selifanov, kurš pirms kāda laika publicēja dažus Blackout dzejoļus savā instagram kontā. Mani tas viss ļoti ieintriģēja, taču pati to izmēģināju mazliet vēlāk - tad, kad izdomāju šādu aktivitāti iekļaut savā Creative Writing meistarklasē.

Kā izskatās Blackout jeb svītrojumu dzejolis?

Kad apvilkti ieraudzītā dzejoļa vārdi un aizsvītrots liekais, sanāk dzejolis. Svarīgi, lai visi vārdi nolasās pareizā, nevis jauktā secībā - tāpat kā lasot jebkuru tekstu. Dzejoļa garumam nav nekādu ierobežojumu - tas var sastāvēt arī no dažiem vārdiem - lūk, pāris mani piemēri:

Kādu rītu / mana bērnība / visu aizmirsa.

viņš ir klāt / un gladiolas / gandrīz vai no rokām izkrita

Kur uzzināt vairāk par Blackout Poetry?

Pasaulē ļoti populārs Blackout Poetry dzejnieks ir Austin Kleon, kurš ir pat izdevis dzejas grāmatu "Newspaper Blackout" no šādiem dzejoļiem. Esmu šo grāmatu jau iegādājusies, un pavisam drīz tai vajadzētu nokļūt manā pastkastītē. :)

Tāpat šim autoram ir ļoti laba TEDx runa par šo visu ar nosaukumu Steal Like an Artist.

Jā, savā ziņā tā ir zagšana, jo dzejolis top jau uz esoša teksta bāzes, taču - no otras puses - katrs tekstā tāpat ieraudzīs kaut ko savu, tāpēc man ļoti patīk šādi pavingrināties.





Pamēģiniet paši! 

2 komentāri:

Anonīms teica...

Vēl interesantāk ir tad, kad citi redz arī to iepriekšējo materiālu - no kā ir uztaisīts jaunais. Kā teksts iegūst jaunu rakursu, tēmu, būtību.

Inga Pizāne teica...

Tas arī, protams. Katrā no šiem veidiem - sava burvība - gan aizvītrojot un redzot tikai rezultātu, gan arī redzot, no kā rezultāts ir panākts.