2014. gada 5. novembris

8 īpaši un skaisti notikumi oktobrī (atskats)

1. Vudija Alena filma "Magic in the Moonlight" ("Burvestība mēnessgaismā")

Vudijs Alens ir īsts burvis, kuram neapšaubāmi ir izdevies uzburt maģijas bagātu filmu - ar maģiju saprotot ne tikai burvju trikus, ar ko nodarbojas filmas galvenie varoņi (galvenajās lomās - Kolins Fērts un Emma Stouna), bet arī pagājušā gadsimta 20. gadu krāšņos tērpus, kā arī rotaļīgumu, humoru un nesamaitātas romantikas devu. Un, protams, Franču rivjēru.


2. Alvja Hermaņa izrāde "Oņegins. Komentāri"

Izrādē režisors iepazīstina ne tikai ar A. Puškina slaveno darbu "Jevgeņijs Oņegins", bet arī ar vēstures un kultūras atsaucēm, kas palīdz izprast laiku, kurā dzīvojis autors.

Izrādes iespaidā vai precīzāk - pēc-izrādes iespaidā uzrakstīju dzejoli, kurš sākas ar rindām

"Lietus pēc teātra vienmēr ir skaistāks lietus,
Tas brīdis, kad skatītāji izklīst pa Rīgu,
nesdami izrādi katrs
uz savu pusi,
un divi no tiem esam mēs."

Šī izrāde bija dāvana no māsas un viņas vīra mums ar vīru Papīra kāzās. Paldies!



3. Izstāde "KidsRoom Zoom"

Kopā ar māsas ģimeni apmeklētā izstāde "Kids Room Zoom" skaistajā Alberta ielā sniedza patiesu prieku par dizaineru izdomu bērnu rotaļlietu lauciņā - krāsojamās tapetes, visdažādākie koka konstruktori un puzles, šūpojamzirdziņi utt. - plus, protams, pati izstādes koncepcija - ļaut bērniem izskraidīties un iepazīt viņiem radītās mantas ir patiešām desmitniekā.


4. Lielā rudens talka laukos

Lauku mājās paši vien esam sētnieki, bet, kas skaistākais, - kopjot apkārtni, rodas sajūta, ka izdodas sakārtot arī sevi pašu - tādējādi man radās atziņa, ka katrs pats esam savas dvēseles sētnieks. Neviens mūsu vietā neatbrīvos augsni jaunam pavasarim.


5. Ciemošanās radio 5 raidījumā #dzejounir

Par #dzejounir uzzināju @pieciLV Twitterkontā - uzrakstīju viņiem e-pastu, un jau tajā pašā nedēļā tiku uzaicināta piedalīties sestdienas sarunā par dzeju.
Raidījumu vada atraktīvi puiši - Aleksis un Toms.
Jutos ļoti viesmīlīgi uzņemta un, protams, ļoti priecīga un pagodināta uzrunāt radio un dzejas klausītājus.



6. Andra Gaujas filma "Izlaiduma gads"

Pirmkārt, šī filma pārsteidza ar ambīcijām - neatceros nevienu tik skaļi pieteiktu latviešu filmu vispār. Visi pārējie punkti pakārtojas pirmajam, jo skatītāju skaits liecina par to, ka ažiotāža bija veiksmīgs paņēmiens.

Par filmu - tā ir ļaušanās dzīvei un emocijām, pēkšņi attopoties uz naža asmens, kad sagriešanās ir nenovēršama. Un laikam neprātīgākais (un neticamākais vienlaicīgi) ir tas, ka ikviens var attapties galveno filmas varoņu vietā.


7. Vīna svētki Jūrmalas Dabas muzejā

Uz Vīna svētkiem devāmies plašā ģimenes lokā. Bija sanācis diezgan liels skaits vīna baudītāju, taču, neskatoties uz to, arī mēs tikām pie vairāku Latvijā radītu vīnu pagaršošanas - ērķšķogu vīns, bērzu sulas vīns, ābolu vīns un daudzi citi priecēja mūsu garšu kārpiņas. Ērkšķogu vīnu nopirkām arī uz mājām - to baudīsim kādā ziemas vakarā.



8. Jura Kursieša filma "Modris"

"Modris" ir filma par pieaugšanu - par dvēseles sāpēm un sevis meklēšanu, reizēm - pat bēgšanu no sevis, konfliktējot gan ar apkārtējiem, gan - sevi pašu. Kur ceļš, tur iespēja apmaldīties, protams. Un iekulšanās ķezās, no kurām citos apstākļos varētu mierīgi izvairīties.

Filma pārdomām par jaunieša dzīvi, par sarežģītām attiecībām ar vecākiem un pašam ar sevi.


Nav komentāru: