2016. gada 15. jūlijs

Ciemošanās nometnē Creative Summer. Foto autore: Dace Znotiņa

Ir tādi gaiši, gaiši vasaras vakari, kuros saule nesteidzas rietēt un šķiet, ka tumsa - nepienāks. Vienā no tādiem vakariem (8. jūlijā) no Rīgas devos ceļā uz Limbažu pusi, precīzāk - uz Viļķeni, kur biju aicināta novadīt vienu lekciju/nodarbību/meistarklasi nometnē Creative Writing, kam bija pieteikušies rakstītkāri jaunieši no dažādām Latvijas vietām.

Biju satraukusies, jo nekad iepriekš rakstīšanas nodarbības nebiju pasniegusi, taču, tiklīdz ieņēmu vietu saules pielietajā telpā un sāku komunicēt ar sanākušajiem, sajutu jauniešu atbalstu, mērķtiecību, atvērtību un arī pati sajutos daudz brīvāk.

Par savas meistarklases tēmu izvēlējos DZEJAS TAPŠANU. Iesākumā (ar dažiem piemēriem) pastāstīju par to, kā top mani dzejoļi un pēc tam devu 3 uzdevumus nometnes dalībniekiem (divus dzejas uzdevumus un vienu rakstīšanas maratonu jeb automātisko rakstīšanu). Mans mērķis bija, lai katrs no manas nodarbības aiziet ar kaut ko paša radītu + beigās uzrakstījām arī vienu kopdzejoli - katrs rakstīja vienu rindu, ko turpināja nākamais - un tā līdz pēdējam dalībniekam.

Runājoties ar jauniešiem, secināju, ka visgrūtāk, viņuprāt, ir piespiest sevi darboties, negaidot to LIELO IEDVESMU. Ļoti labi sapratāmies, jo arī es pati ar to bieži vien cīnos, un tieši tāpēc biju sagatavojusi uzdevumus, kuros bija - vai nu noteikta tematika, vai arī kaut kāds cits pamats, kas palīdz darboties, piemēram, viens no tādiem uzdevumiem bija blackout poetry jeb svītrojumu dzeja, par kuru plašāk var izlasīt šajā bloga ierakstā. Īsumā - nepieciešams avīzes rakstiņš vai grāmatas lappuse, kurā jāapvelk vārdi, kas veidos tavu dzejoli, un pārējais jāaizsvītro. Mums gāja ļoti labi. Rezultāti bija brīnišķīgi, un mani ārkārtīgi iepriecināja tas, ka lielākā daļa jauniešu bija drosmīgi un ar prieku nolasīja savus veikumus.

No 5. līdz 7. augustam notiks vēl viena šāda veida Creative Writing nometne. Ja kādu rakstošo vai rakstītkāro interesē, TE var uzzināt vairāk. Pati gan augusta nometnē nepasniegšu, bet būs citi - ļoti jauki pasniedzēji.









Visu šī ieraksta foto autore: Dace Znotiņa

Nav komentāru: