2017. gada 26. aprīlis

8 veidi, kā noskaņoties (iedvesmoties) rakstīšanai

1. Pirms rakstīšanas palasīt


Pirmkārt, lasīšana veicina koncentrēšanos. Un koncentrēšanās ļoti (Ļ O T I) noder arī rakstot. Otrkārt, lasīšana (piemēram, kāds vārds, vārdu savienojums) var uzvedināt uz kādu jaunu ideju, noskaņu, kas noderēs paša sacerējumos.

2. Doties pastaigā


Pastaigas ļoti palīdz sakārtot domas, kā arī izvēdināt no prāta visu lieko. Pēc pastaigām ir labi gan ķerties pie jaunas rakstāmvielas, gan ar svaigu skatījumu aplūkot jau tapušo. Jo noguris un ar-darbiem-un-internetu-pārbāzts prāts nudien nav labs rakstāmnoskaņojuma sabiedrotais.

3. Pašķirstīt vārdnīcu/dienasgrāmatu/vecas skices


Dažkārt palīdz arī dienasgrāmatas vai vecu skiču pārlasīšana, pārskatīšana. Kādreiz aizķeras kaut kas, ko var paturpināt. Var noderēt arī vārdnīcas, jo kāds neparasts vārds var vedināt uz kādu jaunu ideju. Pieļauju, ka šāda šķirstīšana vairāk der tieši dzejas rakstītājiem.

4. Doties uz literāru pasākumu


No literāriem pasākumiem (dzejas lasījumi, grāmatu atvēršanas u.tml.) gandrīz vienmēr atnāku uzmundrināta, pacilāta un gatava jauniem izaicinājumiem. Ļoti bieži jau tajā pašā vakarā ķeros pie literāriem pierakstiem, piefiksējot idejas, pavedienus, kas noder jauniem darbiem.

5. Mainīt (vai sakārtot) rakstīšanas vidi


Man palīdz abi šie aspekti - gan esošās rakstīšanas vides sakārtošana, gan rakstāmvides maiņa (parakstīt mēdzu kafejnīcās vai aizbraucot kaut kur prom - uz citu pilsētu, piemēram). Vides maiņa vienmēr nāk par labu iedvesmas impulsam, jo parādās jauni tēli, jaunas domas, jauni iespaidi.

6. Dot sev kādu rakstīšanas uzdevumu


Šis ir lielisks veids, kā iesildīties rakstīšanai. Uzdevumi var būt visdažādākie - uzrakstīt 1) par skatu aiz loga, 2) par lietām, ko atceries no pēdējā ceļojuma, 3) par kādu cilvēku, kas nekrīt ārā no atmiņas, 4) par kādu bērnības notikumu (vai sāpi), 5) par pirmo mīlestību, 6) par kādu priekšmetu uz sava galda utt. utt. utt. Tie, protams, tādi vienkāršākie piemēri, bet dršoši aicinu atraisīt savu iztēli arī uz trakākām tēmām.

7. Izslēgt datoru un telefonu


To droši vien vajadzēja likt kā pirmo punktu, lai gan droši vien atkarīgs no katra individuāli. Man personīgi telefons un dators traucē. Pat ja plānoju rakstīšanas procesu veikt datorā, vispirms to izslēdzu, lai veiktu kādu iesildīšanās uzdevumu ar roku, taču visbiežāk tomēr izvēlos rakstīt ar roku (vismaz dzejoļus noteikti), pārrakstot tos simt un vienu reizi, līdz izveidojas kaut kas sakarīgs. :) Garākus darbus gan rakstu datorā.

8. Uztaisīt sev kafiju (u.tml. rituāli)


Kafija ir mans iecienītākais dzēriens, ko baudu rakstot, precīzāk sakot, pirms rakstīšanas, jo cenšos izdzert, kamēr silta, un tādējādi noskaņoties rakstu darbiem. Parasti tas ir vēlā pēcpusdienā vai vakarā. Domāju, ka konkrēti rituāli vai konkrēts rakstīšanas laiks (ik dienu) palīdz uzturēt sevi rakstīšanas/radīšanas formā - pat ja beigās ir radušās tikai skices vai idejas - tas JAU ir liels solis uz priekšu!

Lai i z d o d a s !


Nav komentāru: