2015. gada 11. februāris

7 īpaši un iedvesmojoši n o t i k u m i (un lietas) janvārī


Turpinot blogā iesākto tradīciju, šoreiz atskats uz 7 īpašiem janvāra notikumiem.

1. 10 dienas Ventspils Rakstnieku un tulkotāju mājā


Sagaidot Jauno gadu, no Krāslavas devos uz Rīgu pakot ceļasomu uz Ventspili. Skaists gada sākums. Turklāt Ventspils sagaidīja vējainā, taču ļoti saulainā noskaņojumā - tērpusies zilās debesīs. 

Ventspils noskaņas manā foto kolāžā, janvāris 2015
10 dienas, ko pavadīju Ventspilī, ārēji bija ļoti mainīgas - te sniegs, te saule, te lietus, te vējš. Taču ikdiena nepazīstamajā pilsētā bija diezgan klusa un mierīga - dažreiz devos foto pastaigās, apmeklēju bibliotēku, devos ēst pusdienas uz vietējām kafejnīcām, bet, taisot sev kafiju Rakstnieku mājas virtuvē, bija iespēja parunāties ar rakstniekiem un tulkotājiem, kas tajā brīdī tāpat kā es bija apmetušies uz strādāšanu Ventspils Rakstnieku mājā, piemēram, tulkotājai Maimai Grīnbergai palūdzu, lai iesaka izlasīt kādas sev mīļas viņas pašas tulkotās grāmatas. Turpat sāku lasīt viņas ieteikto Rozas Liksomas stāstu grāmatu "Vienas nakts ekstāze", bet tagad esmu pievērsusies grāmatai "Patiesība", ko uzrakstījusi Riikka Pulkkinen. Abas ļoti jaukas grāmatas! Iesaku!

Strādāšana Rakstnieku mājā padevās diezgan labi. Ar dzeju, protams, gāja mazliet neparedzamāk, taču paspēju iesākt arī vienu stāstu un sarakstīt vairākus mini stāstiņus. Ļoti patika skats, ko varēju vērot pa logu - tā bija pilsētas egle, pilsētas pulkstenis un Sv. Nikolaja baznīca. Dienā, kad devos atpakaļceļā uz Rīgu, tika pabeigti egles noņemšanas darbi. Notika atgriešanās ikdienā. Zīmīgi.

Egle un egles noņemšanas darbi Ventspilī
2. 3 filmas, ko noskatījos otrreiz

Patiesībā filmas diezgan reti skatos atkārtoti, bet janvāra sākumā, dažu dienu laikā, sanāca veselas 3 filmas noskatīties otrreiz: "Spožā zvaigzne", "Būt kopā un viss", kā arī "Blakusefekts".

Filmu "Spožā zvaigzne" kādreiz biju skatījusies kino. Tā ir par angļu romantisma dzejnieku Džonu Kītsu. Ļoti krāšņa, poētiska un romantiska filma par stipru un skaistu mīlestību, vēstuļu apmaiņu un dzejnieka pāragro nāvi. Filmas noskaņu palīdz(ēs) uzburt Kītsa dzeja, kas izskan aktiera Bena Višava lasījumā. Janvārī filmu rādīja LTV, tāpēc nolēmu noskatīties vēlreiz, atsaucot atmiņā tās poētisko noskaņu.

Bright Star / Spožā zvaigzne
Filmu "Būt kopā un viss" pirms ilga laika biju uzķērusi pa televizoru. Atceros, cik sirsnīgas emocijas tā raisīja, tāpēc, sastopot to savā ceļā, nevarēju nenoskatīties to otrreiz. Turklāt šoreiz to skatījos no paša sākuma līdz beigām. Galvenajā lomā ir viena no manām vismīļākajām aktrisēm - Odrija Tatū, un stāsts patiešām ir aizkustinošs, patiess un mīļš.
Ensemble c'est tout / Būt kopā un viss
Ar filmu "Blakusefekts" bija tā: Meklēju šo filmu, atceroties vien faktu, ka jau sen to biju gribējusi noskatīties. Izrādās, biju aizmirsusi, ka to jau biju noskatījusies. Sākoties filmai, maz ko no tās atcerējos, taču ieintriģēja un gribēju tad atsaukt atmiņā - par ko tā bija. Un galvenais - kā beidzās.
Side Effects / Blakusefekts
3. Izrāde DZEJA Jaunajā Rīgas Teātrī

Uz Māras Ķimeles režisēto JRT izrādi "Dzeja" biju vēlējusies nokļūt jau tad, kad pirmo reizi par to sadzirdēju / izlasīju, taču iespēja tikt pie biļetēm radās tikai janvārī. Tad nu ķēru ciet un aicināju līdzi vīru. :)

Izrādes ideja ir sarunāšanās caur dzeju. Ir pieci aktieri, kuri visu izrādes laiku sarunājas dzejā - manuprāt, brīnišķīga ideja. Arī izpildījums aktieriem izdevies ļoti skaists. Mazliet mulsuma, mazliet iemīlēšanās un arī nelaimīgas mīlestības.
Izrāde pārsteidz un atgādina, cik daudzveidīga, cik dažāda ir dzeja. Cik skumja, cik priecīga, cik traģiska. Cik dziļa!

JRT izrāde DZEJA un tās režisore Māra Ķimele
4. Matīsa Kļaviņa dziesma Vostok

Par Matīsu Kļaviņu rakstīju jau kādā no iepriekšējo mēnešu notikumu apskatiem, taču janvārī iznāca viņa jaunais singls "Vostok" un nevaru to neiekļaut janvāra skaistāko mirkļu vidū.

Ļoti patīk dziesmas vārdi... un, lai arī vairāk saista skaņdarba pirmā daļa, tomēr pārsteidz visas dziesmas oriģinalitāte, un tā patiešām šķiet jauna vēsma Latvijas mūzikas pasaulē.

5. Māsu otrdienas 

Kopš izlasīju grāmatu "Vienkāršības māksla", esmu pieķērusies idejai par rituāliem. Kafijpauzes rituāls, grāmatas lasīšanas rituāls, dienasgrāmatā rakstīšanas rituāls utt. Ļoti svarīgi, lai rituālam ir nozīmēts īpašs laiks vai diena, jo tad rituāli palīdz saplānot savu laiku un priecāties par to. :)

Tad, lūk, otrdiena man ir kļuvusi par māsu dienu jeb rituālu, kad apspriežam nedēļas laikā notikušo, piedzīvoto, izlasīto un redzēto. Dāvinām viena otrai puķes, ēdam konfektes un priecājamies par dzīvi.


6. Iemīlēšanās dzimšanas diena

Ir skaisti atcerēties iemīlēšanās mirkli un pēc 10 gadiem to nosvinēt ar dzirkstošu ābolu sidru, atmiņām un puķēm.


7. Cherry Picking gaismiņu virtene

Manu istabu ziemas rītos un vakaros krāšņo māsas un viņas vīra Ziemassvētkos dāvinātā Cherry Picking gaismiņu virtene, ko negribas slēgt ārā ne pa dienu, ne vakarā, tādēļ savos īpašajos janvāra mirkļos gribas iekļaut arī to. Un arī H&M Home pirkto zelta krāsas metāla groziņu, kurā esmu atradusi vietu arī pastkartītēm un vēstulēm.


Lai skaists februāris!

Nav komentāru: