2015. gada 30. jūnijs

Patti Smith - Just Kids

Ieejot Vīnes "Shakespeare &Co" grāmatu bodē šī grāmata "atņēma" manu uzmanību no visām pārējām grāmatām. UZREIZ!! Sapratu: "Šī ir man(a), tātad."

Pieklājības (pret citām grāmatām) pēc paskatījos apkārt, piestāju pie Hemingveja (bet tas jau man mājās bija, tāpēc neņēmu), pacilāju dzeju, bet visu laiku atgriezos pie "Just Kids". Ko var meklēt, ja viss - atrasts?

Tā nu šis bija mans vērtīgākais ceļojuma pirkums.

Grāmata, kurā ieskrējos lēnām, bet kuru pabeidzu lasīt ar asarām acīs.

Tikšanās ar grāmatu "Just Kids" Vīnes Shakespeare & Co
Katra grāmata ir ceļojums. Ceļojums laikā, telpā, cilvēku stāstos un pašiem sevī. Tātad - vismaz četri ceļojumi.

Robert & Patti. Photo by Norman Seeff
Lasot "Just Kids", izbaudīju visus četrus. Telpiski tā mani aizveda uz Ņujorku. Laika mašīna palīdzēja nokļūt 60.-70.-tajos gados. Stāsts, kā Patti Smith teica kādā intervijā, ir par mīlestību un zaudējumu, kuru centrā ir dziļa, dziļa draudzība.

Apbrīnojama, cieša, plaša divu mākslinieku draudzība, kurā viņi seko viens otram, iedziļinās viens otra darbos, kopā rada un kopā pārdzīvo. Kopā grabina naudu eksistencei, bet, ja sanāk kaut ko nopelnīt, tad vispirms ieiet mākslas veikalā un tikai tad - pārtikas. Smejas. Raud. Dzīvo.

Pakāpeniski katrs no viņiem sāk gūt arī plašāku atzinību. Un aiziet katrs savu ceļu, bet, domās un darbos vienmēr IR blakus. Kopā.

Ļoti skaista grāmata. Poētiska, aizkustinoša, priecīga un skumja.

Man personīgi tas bija ceļojums arī pašai savās pārdomās par mākslas radīšanu, dzeju, attiecību līkločiem, izvēlēm, jēgu, sāpēm un zaudējumiem.

Īsumā: draudzība un māksla, sevis (un sava rokraksta, savas balss) meklējumi dzīvē un mākslā. Mācēšana sevi un otru pieņemt.

Citāti:

"I felt we were on the right path. We just needed a little luck."

"The artist animates his work as the child his toys."

"Paths that cross will cross again."

(Patti Smith)

Dziesma, ko ieslēgt, lasot manas pārdomas vai lasot grāmatu: Patti Smith Group - Because the night 1978
Lasāmbrīdis laukos

Nav komentāru: