2015. gada 14. septembris

Vudijs Alens. Nesaprātīgs cilvēks.

Teikt "Vudijs ir atgriezies" laikam būtu nevietā, jo tik regulāri kā Vudijs Alens uz kino ekrāniem atgriežas reti kurš režisors. Gadā pasaules kinoteātrus sasniedz 1-2 Alena filmas, taču man par to - tikai un vienīgi prieks, pat vairāk - liels prieks, jo Vudijs ar savu savdabīgo un šarmanto rokrakstu mani nebeidz apburt.

Ja Vudijs ir sirdij tuvs, tad no viņa filmas iznākt laukā ar vilšanos nav iespējams, - tieši tāpēc eju uz katru viņa filmu, kas atceļo līdz Latvijas kinoteātriem.

Šoreiz tā ir filma "Nesaprātīgs cilvēks", kas "prāto" par cilvēka dabu, rīcību, tās motīviem un vēlmi piešķirt jaunu jēgu savai dzīvei, kas, protams, ir kārtējā ilūzija, kurā, tiesa gan, filmas galvenajam varonim Eibam, (ko atveido Vakins Fīnikss jeb Joaquin Phoenix), izdodas patverties.
Taču līdz tam vēl ir jānonāk.

Eibs ir filozofijas pasniedzējs, kurš ierodas jaunā darba vietā. Neskatoties uz to, ka viņš ir absolūti depresīvā noskaņojuma un vienaldzīgs pret visu, uzmanību viņam izrāda vairākas sievietes vienlaicīgi, visādi mēģinot viņam pietuvoties, taču veltīgi. Viņa uzticamākā pavadone ir viskija blašķe, ko viņš nekautrīgi malko arī universitātes teritorijā.

Tomēr vienā brīdī viss mainās. Viņa acīs parādās dzirksteles, viņš sajūt dzīves garšu, atgūst dzīvesprieku un galu galā spēj veidot arī attiecības. Kā Eibs to panāk? Kas ir tas, kas beidzot viņam liek sajusties pa īstam noderīgam un spējīgam ietekmēt dzīvi un pasauli? Nevienam no apkārtējiem to neizdodas saprast, to zina vien skatītājs. :)

Tikmēr Eiba studentei Džilai, (kuru atveido Emma Stouna jeb Emma Stone), ar kuru viņam izveidojas attiecības, pamazām rodas nelāgas aizdomas, ka Eibs varētu būt iesaistīts kāda tiesneša slepkavībā.

Kā atrisinās situācija? Jāteic - visai negaidīti. Filmas beigas ir patiešām cienījamas un vēlreiz apstiprina to, ka Vudijam patīk spēlēties ar dzīves jēgas un nejaušības jēdzieniem, kā arī atgādina vienu nesen lasītu atziņu:

"Pasaulē nav nekā tāda, ko cilvēks dara tikai vienu reizi. Ja cilvēks kaut ko dara, tas nozīmē, ka tas ir viņa dabā." (A. Notomba)

Filmu iesaku.

Vudijs Alens uz plakāta kino Splendid Palace kafejnīcā Tinto

Nav komentāru: