2016. gada 13. septembris

Par maniem dzejas notikumiem šoruden (2016)

Mans rudens, precīzāk - rudens noskaņojums - bija klāt jau augustā, kad kokos sāka nogatavoties pīlādži un āboli, parkos jau bija sakritušas pirmās dzeltenās lapas un dārzos - ziedēja pirmās dālijas.



Tieši tad no pirkstu galiem sāka spraukties dzejas rindiņas, kuras sāku pamazām pierakstīt, radot jaunus dzejoļu melnrakstus, pie kuriem gan vēl jāpastrādā.

Taču poētisko noskaņojumu nolēmu likt lietā, piedaloties noslēdzošajā brīvdabas Dzejas slamā Spīķeros - vienā no vēsākajiem augusta vakariem, kad rokas sala pat pirkstaiņos. Šoreiz dzejoļus iemācījos no galvas un līdzpaņemto dzejoļu špikeri gandrīz neizmantoju. Kopvērtējumā paliku 4. vietā. Augstāku vietu līdz šim nav izdevies sasniegt.

Uzstājoties 18. augusta Dzejas slamā Spīķeros

Pēc tam, augusta beigās un pašā septembra sākumā, bija neliela dzejas pasākumu (un rudens noskaņojuma) pauze, baudot vasarīgo laiku un noskaņojumu un pat pagūstot vēl nopeldēties un pasauļoties, kā arī izrakt kartupeļus.

Augusta pīlādžu bilde


Un tad - ar joni bija klāt Dzejas dienas, kas šobrīd, protams, vēl turpinās, un pati vēl piedalīšos pasākumā Atvērt nevar aizvērt, kas notiks piektdien, 16. septembrī, plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā un būs veltīts autoriem, kuriem šogad iznākušas dzejas grāmatas. Bez manis būs arī Krišjānis Zeļģis, Artis Ostups, Ruta Štelmahere u.c.

pasākuma afiša

Taču, runājot par jau piedzīvoto, sestdien, 10. septembrī, devos Ceļojumā ar dzejniekiem, kas, manuprāt, ir viens no jaukākajiem Dzejas dienu tradicionālajiem pasākumiem un katru gadu iepazīstina ar kādu citu Rīgas apkaimi. Pagājušajā gadā tā bija Miera iela (aizpagājušajā - Teika), bet šogad - Āgenskalns.

Tā ir iespēja ne tikai baudīt dzeju, bet arī iepazīt dažādas Rīgas vietas, pastaigāties un satikties ar dzeju mīlošiem cilvēkiem. Sajūta ir ļoti skaista un vienojoša. Paldies Ērikai Bērziņai, kas ik gadu rīko šo burvīgo pastaigu.

Viena no lasījumu pieturām - ūdenstornis Alīses ielā

Lasījums Baložu ielā

Eduarda Aivara lasījums uz nepabeigtā tilta Daugavgrīvas ielā.


Nākamajā dienā, tas ir, svētdien, 11. septembrī, arī pati piedalījos pasākumā - lasot dzeju, un tas bija tradicionālais Raiņa dzimšanas dienas svinību lasījums Esplanādē, par ko bija sižets arī LTV Dienas ziņās svētdien. Sižets skatāms no no 2.40 min līdz 3.40 min.

11. septembra lasījumi pie Raiņa pieminekļa


Pēc ražīgās nedēļas nogales pirmdien vakarā, tas ir, vakar, 12. septembrī, devos uz Nice Place Mansards, kur notika Starptautiskās atdzejas darbnīcas dzejas lasījumi, kas man ārkārtīgi patika, izbaudīju katru pasākuma minūti un katru lasījumu. Latviešu tekstus varēja salīdzināt ar angļu valodas tulkojumiem un otrādi. Gan pasākuma, gan dzejas kvalitāte bija ļoti augstā līmenī.

Dzejnieks Ryan Van Winkle lasa Ingas Gailes dzejoļa tulkojumu

Turpināšu apmeklēt Dzejas dienu pasākumus un jums arī iesaku. Lūk, programma: http://dzejasdienas.lv/programma/ , taču, ja vēlaties dzeju baudīt audiāli, tad internetā pieejams jaunākais Dzejas dienu disks Corpus Poesis, kas tika prezentēts NABAKLAB 8. septembrī, kurp es arī biju aizgājusi - baudīt dzejas, skaņas un kustības savienojumu.

Dzejas dienu diska Corpus Poesis prezentācija NABAKLAB

Paralēli Dzejas dienām un droši vien arī pateicoties tam, ka tās atgādina par dzejas esamību un vērtību, esmu saņēmusi dažas jaunas atsauksmes sociālajos tīklos par savu dzejas krājumu, kas mani dziļi un no sirds iepriecināja. Paldies Ilvai un Ingai!

No kreisās: Ilvas Lejiņas kolāža, kuras nosaukums ir rinda no kāda mana dzejoļa // Un Ingas Tormanes atsauksme Twitterī

Dzejas dienas turpinās, un noteikti būs vēl daudz citu dzejas aktualitāšu, par kurām pastāstīt, taču pagaidām - atvados! Tiekamies dzejā!

2 komentāri:

Anonīms teica...

KAS IR SLAMS?????!!!!!
Lūdzu latviski!

Inga Pizāne teica...

Dzejas slams ir dzejas sacīkste, ko Latvijā tā arī dēvē - par dzejas slamu. Te var izlasīt vairāk par šo pasākuma veidu: http://www.spikeri.lv/notikumi/dzejas-slams-3/