2016. gada 10. novembris

10 pastkartes no ceļojuma Rīga - Varšava - Prāga - Lodza - Rīga

Pagājušajā nedēļā biju ceļojumā. Lai pastāstītu, kā man gāja, izvēlējos 10 no uzņemtajām fotogrāfijām, kuras sūtītu kā pastkartes no sava ceļojuma.

1.

Divi. Ar Varšavu aiz muguras.

Bilde uzņemta pirmajā Varšavas apskates vietā, kuru apmeklējām un kas man ļoti iekrita sirdī - Varšavas Universitātes jumta dārzi, kas iekārtoti gluži kā parks (ar daudziem tiltiņiem, soliņiem, augiem, krūmiem, dekorācijām utt.), kur var palūkoties uz plašo pilsētas panorāmu (ar jaunajām augstceltnēm) no visiem leņķiem. Nokāpjot no jumta, parks turpinās - tāpēc nudien (balti) apskaužu studentus par tik daiļu vietu, kur pavadīt starpbrīžus vai laiku pēc/pirms lekcijām.

2.

Sienas gleznojums Varšavā. Adrese: Widok 11

Otrā bilde jeb pastkarte ir veltījums Varšavas sienu gleznojumiem, kuru patiešām nav maz un kas ir lieliskā kvalitātē un izpildījumā. Bildē redzamā gleznojuma autori ir mākslinieku apvienība Cyrcle (no Losandželosas).

3. 

Diedelniece Skaryszewski parkā

Trešā bilde ir amizants kadrs no pastaigas Varšavas Centrālparkā Skaryszewski, kur līdzās cilvēkiem pastaigājās arī vāvere. Izskatījās, ka viņa kādu (vai drīzāk kaut ko) meklēja jeb diedelēja, taču no lielās uzmanības drīz vien pazuda atpakaļ kokos.

Parka sakarā jāatzīst, ka pieelpojāmies tur kilometriem Varšavas rudens zelta, kas bija neaprakstāmi skaists, čaukstošs un patiešām - pašā plaukumā.

4.


Neona muzejs Varšavas hipsterīgākajā rajonā Soho Factory

Varšavas modīgajā Neona muzejā apskatāma izcila neona izkārtņu kolekcija no 60.-70. gadiem, kas simbolizē tā laika ekonomisko plaukumu un pilsētas nakts dzīvi. Protams, arī šodienas Varšavā var atrast krietni vien vairāk neona izkārtņu nekā, piemēram, Rīgā, taču, ja interesē un patīk dizaina vēsture, šrifti un lieliska atmosfēra, uz muzeju vērts aiziet.

5.


Daudz stundu pavadīts ceļā, vērojot skaistas ainavas, kas mainās un skrien.

Būt ceļā ir viens no maniem vismīļākajiem laika pavadīšanas veidiem. Šoreiz ceļojām ar auto, tāpēc bija iespēja ķert un tvert ar acīm un iemūžināt atmiņā skaistās un rudenīgās Latvijas, Lietuvas, Polijas un Čehijas ainavas, īpaši pārsteidza kalnainie skati, no Polijas puses tuvojoties Čehijai.

6.


Laimīgie un ceļotāji laiku neskaita

Laimīgie un ceļotāji laiku neskaita, taču Prāgas Astronomisko pulksteni, kas uzstādīts tālajā 1410. gadā, nevar neapskatīt. Tas bija mūsu pirmās nakts pastaigas galamērķis. Biju ārkārtīgi pārsteigta par lielo tūristu pieplūdumu (kā man likās nesezonā), tāpēc ilgi pie pulksteņa neuzkavējāmies un gājām tālākā pastaigā gar kanālu, kurā peldēja (nepārspīlēju) simtiem gulbju. Varens skats.

7.


Prāgas krāsas

Sastapt cilvēkus, kas ir radīšanas vai lasīšanas procesā, ir mana vājība. Ja esmu ar fotoaparātu, es nevaru šādus skatus palaist garām. Šajā bildē gan tikai mākslinieka soma un krāsas, bet kopā ar skatu uz Prāgas jumtiem, manuprāt, vareni izskatās kopā. Arhīvā ir arī bilde ar pašu mākslinieku, bet šī man pašai likās tuvāka un noskaņām bagātāka.

8.


Prāgas burvīgie tramvaji

Ieraugot burvīgos senatnīgā izskata Prāgas tramvajus, mirklī ievēlējos ar kādu no tiem izbraukt. Iespēja radās, dodoties no Modernās mākslas muzeju uz centru. Tieši tajā brīdī sāka līt. Vienīgā lietus reize Prāgas ceļojuma laikā. Pa tramvaja logu vēroju pilsētniekus veram vaļā krāsainos lietussargus un priecājos, ka paši esam paglābti, jo lietussarga līdzi nebija. Izkāpjot no tramvaja, lietus bija beidzies.

9. 


Prāgai piestāv rozā jeb skats no Kārļa tilta

Skaistākais no Prāgas saulrietiem piedzīvots, (jau nelielā nogurumā) ejot no lieliskā Kafkas muzeja, (ko noteikti arī iesaku apmeklēt) un plānojot turpmāko vakaru. Ļoti, ļoti skaists novembra saulriets uz slavenā Kārļa tilta ap pieciem vakarā. Prāgai piestāv rozā. Ceļotājiem piestāv saulrieti.

10.


Pārsteigums. Pilnīgi nejauši uzieta skulptūrdāma (turpat blakus bija arī līdzīgs kungs).

Kādā no rītiem - pēc bagātīgām brokastīm kādā Prāgas franču pâtisserie - sastapām šādu dāmu, kas karājās starp ēkām, turoties pie lietussarga. Turpat netālu bija arī kungs. Nav ne jausmas, kāds stāsts slēpjas zem šīm gaisa skulptūrām, bet tās mani fascinēja. Lieliski iederējās pilsētvidē un uzlaboja garastāvokli.

Nav komentāru: