2015. gada 23. aprīlis

Grāmatmīļu svētki jeb Pasaules Grāmatu (un autortiesību) diena

Šodien, 23. aprīlī, visā pasaulē [gribēju rakstīt svin - bet, nē, ne jau katrs svin, tāpēc drīzāk jāsaka - tiek atzīmēta] Grāmatu un autortiesību diena.

Ieskats vēsturē

Pasaules grāmatu un autortiesību diena tiek atzīmēta kopš 1995. gada. Tradīcija 23. aprīlī – Svētā Jura vai latviešiem Jurģu dienā – dāvināt saviem mīļajiem grāmatas un rozes līdz mums ir atceļojusi no Katalonijas. Tur vēl tagad ir dzīva leģenda par gudro Svēto Juri, kas pārvarēja tumsonīgo māņticību un izglāba princesi no pūķa nagiem. Tai vietā, kur ievainotā pūķa asinis skāra zemi, uzplauka sārta roze. Kopš tā laika ik gadu 23. aprīlī, pieminot šo varoņdarbu, ļaudis mēdz dāvināt cits citam grāmatas un rozes.

Latvijā

Latvijā šī tradīcija vēl nav dziļi iesakņojusies, taču tiek sperti pirmie soļi - grāmatnīcas rīko speciālas akcijas/konkursus šai dienai par godu, tiek atgādināta tradīcijas vēsture un šajā laikā tiek pasniegta Autora balva. Šogad to saņēmuši Jānis Joņevs, Jēkabs Nīmanis, Miķelis Fišers un Pēteris Krilovs.

Iespējams, tikai sakritība, taču ap šo laiku notiek arī Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšana.

Viens skaists iedvesmas stāsts

Vēl gribas pieminēt stāstu par tulkotāju Paolo Pantaleo, ko iepazinu vakardienas raidījumā Momentuzņēmums.

Milzīgs prieks par latviešu literatūras entuziastiem, kas ļauj latviešu darbiem skanēt itāļu valodā un atrasties Venēcijas veikaliņa skatlogos. Brīnišķīgi!

Kā svinēt?

Man tīri labi patīk doma par grāmatu un rožu dāvināšanu, bet var, protams, vienkārši paslēpties no pavasara vēja, ieritinoties siltā segā un visu vakaru lasīt kādu grāmatu, kas plauktā stāv jau sen. Vai pārkārtot grāmatu plauktus un kādas no izlasītajām grāmatām uzdāvināt sev mīļai bibliotēkai vai organizācijai. Var apmainīties ar grāmatām ar draugiem vai ķerties pie grāmatu rakstīšanas pašam.

Grāmatas un rozes - Pasaules Grāmatu dienas simboli un tradīcija

Nav komentāru: