2022. gada 14. novembris

Kā pārlaist ziemu, tumsu, vientulību?

 (Nekas oriģināls šajos ieteikumos nebūs, bet radās iekšējs impulss atgādināt šīs vienkāršās lietas):

1. Ik pa laikam ar bērna ziņkāri paskatīties logā, vai nesnieg.

2. Atļauties pagulēt mazliet ilgāk, varbūt pat kādu tikšanos kalendārā nomainīt uz diendusu.

3. Kustēties daudz. Lai izlīdzsvarotu tumsas veicinātu nomāktību, jākustas vēl vairāk nekā vasarā. Atsākt vingrošanu pie fizioterapeita, kā to daru es, vai kādu citu vingrošanu vai dejošanu, izdomāt veidus, kā turpināt sevi motivēt iet garās pastaigās (man tā ir fotografēšana un labsajūta, spēja labāk koncentrēties).

4. Saskatīties ar cilvēkiem. Pat ja skatiens neko daudz nenozīmē ne vienam, ne otram, kaut tā ir reti, tā ir saslēgšanās ar otru. Ne vienam vien, domāju, satikšanās skatienā ar kādu cilvēku var pat uzlabot dienu.

5. Doties uz latviešu filmām (īpaši iesaku “Janvāri”, “Māsas”, “Mans laul. projekts”), varbūt uzaicināt uz kino cilvēku, ar kuru tur vēl nav būts? Ja ir iedvesma, protams.

6. Lasīt latviešu autoru darbus. Gan klasiku, gan mūsdienu literatūru. Ir novembris!

7. Ģērbties silti, dzert daudz ūdens, katru dienu apēst kādu augli.

8. Uzaicināt kādu/s draugu/s vai māsu/brāli ciemos uz brokastīm. Tas veicinās ēstgribu, sarunas un labu noskaņojumu.

9. Izglītoties. Atrast veidus, kā iemācīties ko jaunu, arī tas smadzenēm dod dopamīnu. Es lasu grāmatu par naudas psiholoģiju un klausos videomateriālus par neirobioloģiju. Aizraujoši!

10. Sapņot. Vakar pirms miega nāca labas domas un visādas vēlēšanās, ko gribētos piepildīt. Ir vērts veltīt kādu brīdi, lai padomātu, ko gribas savā dzīvē. Varbūt pierakstīt.

11. Nodarbināt sevi. Neizdegt arī, tā robeža ir trausla, taču novembrī vakari ir gari, bezdarbība par labu arī nenāks. Jāatrod kādi konkursi, kuros piedalīties, piemēram, žurnāls Strāva tikko izsludinājis zibprozas konkursu. Kā saka mans vēstuļdraugs Gusts: “Cilvēkam vienmēr vajag, lai kaut kādi darbi viņu piesien, pat ja tas nav līdz galam patīkami.” 

12. Atalgot sevi par padarītiem darbiem. Ar mafinu? Mazu ceļojumu? Nezinu. Kaut ko. Un teikt labus vārdus citiem. Ne pārspīlēti vai mākslīgi, bet vairot labo enerģiju pasaulē, tas atbalsosies arī uz katra iekšējo pasauli.







Nav komentāru: