2015. gada 18. augusts

Mans pirmais... DZEJAS SLAMS

13. augustā pirmoreiz piedalījos DZEJAS SLAMĀ (Spīķeros). Dalīšos savos iespaidos, bet pirms tam - mazs ievads par DZEJAS SLAMU.

DZEJAS SLAMA pirmsākumi meklējami Amerikā astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā. Latviju DZEJAS SLAMA kustība sasniedza daudz vēlāk, taču arī pie mums - tas vairs nav jaunums. Slams notiek jau vairākus gadus (ja nemaldos - kopš 2011. gada). Iepriekš DZEJAS SLAMS tika rīkots mākslas centrā Totaldobže, tagad - pārsvarā Spīķeros - vai nu "Dirty Deal Teatro" telpās vai vasarā - uz Spīķeru brīvdabas skatuves, taču neatkarīgi no norises vietas slama noteikumi ir un paliek nemainīgi.

Dzejas slams Spīķeros (13/08/15)

Tātad - kas ir DZEJAS SLAMS?


DZEJAS SLAMS ir dzejas sacīkste, kurā parasti sākotnēji piedalās 10-12 dalībnieki. Katram jānolasa viens SAVS dzejolis, ko vērtē profesionāla žūrija (parasti 2 dzejnieki un 2 citu sfēru pārstāvji), izsakot vērtējumu gan komentārā, gan ar atzīmi no 1-10. Savu vērtējumu dod arī publika.

Dzejas slama skatuve Spīķeros - tāfele ar dalībnieku vārdiem un 4 krēsli žūrijas pārstāvjiem (13/08/15)

Tie 5-6 dzejnieki, kuriem ir vislielākā vidējā atzīme, tiek nākamajā kārtā, kur jālasa vēl viens SAVS dzejolis, ko tādā pašā veidā vērtē gan žūrija, gan publika. Un pēdējā (trešajā) kārtā tiek 3 finālisti, kuri lasa vēl vienu savu dzejoli. Un tas, kurš no trijiem saņem augstāko vērtējumu, IR UZVARĒTĀJS un parasti tiek arī pie naudas balvas.

Kas jāzina, piedaloties SLAMĀ:


  • Lai piedalītos slamā, tā dalībniekiem iepriekš jāsagatavo trīs dzejoļu performances, jo vērtēšana notiek trīs kārtās. 
  • Dzejoļi drīkst būt dažādas tematikas, stila, izteiksmes.
  • Piedalīties drīkst jebkurš, neatkarīgi no pieredzes vai atpazīstamības.  
  • Dzejolim jābūt paša izpildītāja radītam, to drīkst izpildīt, gan lasot no lapas, gan runājot no galvas. 
  • Dzejoļa izpildījums nedrīkst būt ilgāks par 3 minūtēm. 
  • Tiek vērtēts gan saturs, gan performance, piešķirot atzīmes no 1 līdz 10. 

Agrāk šādos pasākumos pieteikšanās notika uz vietas, taču tagad jāpiesakās iepriekš - uz e-pastu: poetrylatvia@spikeri.lv Un patiesībā iepriekšēja pieteikšanās man patīk daudz labāk, jo, pirmkārt, ir laiks noskaņoties, otrkārt, ir laiks sagatavoties, un, treškārt, - ja piesakies, tad arī piedalies, nevis atnāc ar domu pieteikties, bet vietu vairs nav.

Mana dalība un iespaidi


Pirmoreiz uz slamu biju aizgājusi jau pirms pāris gadiem, kad tas notika Totaldobže; bija arī doma pieteikties, taču gribētāju bija ļoti daudz, nepaguvu iespraukties, un tā tas toreiz arī noklusa. Toreiz arī pats pasākums likās haotisks un skaļš, un, uzticoties savam ne pārāk labajam pirmajam iespaidam, ilgu laiku par slamu vairs neinteresējos... līdz pat šī gada vasarai, kad sāku sekot organizācijas Poetry Latvia darbībai un Spīķeru pasākumiem (Spīķeru vide, brīvdabas skatuve, tās iekārtojums un noformējums) - viss kaut kā forši saslēdzās kopā, un sapratu, ka jāpamēģina vēlreiz.

Vispirms pieteicos jūnija slamam, bet tas lietus dēļ tika pārcelts uz datumu, kurā netiku. Un tad lēnā garā pienāca augusts. Sapratu - beidzot ir īstais brīdis.

13. augusta saulriets Spīķeros

Tad nu vējainā 13. augusta vasaras vakarā kopā ar saviem atbalstītājiem devos uz Spīķeru kvartālu. Pasākums sākās nedaudz vēlāk, nekā plānots, tāpēc bija laiks iejusties, nobaudīt karsto šokolādi un pastaigāties. Apmeklētāju bija patiešām daudz, taču gaisotne - brīva un patīkama. Pirmajā kārtā uzstājos piektā un jāatzīst, saņēmu ļoti labas balles (99988), kas nodrošināja tikšanu otrajā kārtā. Žūrijā bija Pauls Bankovskis, Rihards Bargais, Dmitrijs Petrenko un pirmajā kārtā arī Jeļena Glazova.

Lūk, fragments no mana dzejoļa, ko lasīju pirmajā kārtā:

"Mēs vairs nesēžam kafejnīcās sadotiem skatieniem; mēs ņemam kafiju līdzi, mūziku līdzi un visus savus es, ko paši vairs neatpazīstam(..)"

Komentāri, protams, bija dažādi - šur tur saskatīja kādu banālu vārdu vai vispārināšanu, taču kopumā - ļoti objektīvs un pozitīvs vērtējums. Ļoti vērtīgi bija saņemt skatījumu uz savu lasījumu un dzejoļiem no malas.

Mana uzstāšanās pirmajā kārtā
Žūrija

Otrajā kārtā lasīju ceturtā un, lai arī šoreiz, atzīmes bija augstas (778108), tomēr kopumā tās bija nepietiekamas, lai tiktu fināla kārtā. Iespējams, nepaveicās ar kārtas numuru, jo tieši pirms manis tika nolasīts dzejolis līdzīgās noskaņās, taču ko nu par to. :) Noteikti mēģināšu vēl.

Katrā ziņā - prieks par izdevušos vakaru, par atbalstītājiem, par labajiem vārdiem, ko saņēmu, par nakts tirgus apmeklējumu slama "pīppauzēs" un par melleņkrāsas mākoņiem, kas skaisti sedza debesis virs pasākuma.

Kā jau minēju, man līdzi bija arī atbalstītāju pulciņš. Lūk, māsas Ainas Nemiro viedoklis par DZEJAS SLAMU:

"Dzejas Slams, man šķiet, ir mūsdienīgs dzejas pasākums. Ko vajag mūsdienu cilvēkam? Skaisti noformēta skatuve. Pasākums organizēts izklaides šova formātā. Skatītājs var koncentrēt uzmanību uz vienu autora dzejoli. Pēc tam klausīties/neklausīties žūrijas viedokli un salīdzināt/nesalīdzināt ar savām domām par to. Skatītājam ir iespēja piedalīties vērtēšanā, ceļot roku, kad pasākuma vadītājs nosauc atbilstošu atzīmi.
Biju patīkami pārsteigta, cik daudz jauniešu ir atnākuši klausīties jauno autoru dzeju. Kā arī iepriecināja kompetentā žūrija."

Mirklis pirms uzstāšanās
FOTO: Emīls Lacums

Vairāk informācijas par Spīķeru dzejas slamiem: ŠEIT
Facebook galerija no 13. augusta dzejas slama: ŠEIT

Starp dzejas slamu un nakts tirgu.

Nav komentāru: