2016. gada 5. janvāris

6 lasāmapņemšanās 2016. gadam

1. Pabeigt iesākto


Sākt jaunu gadu ar nulles punktu lasīšanas jomā neizdevās, jo ir iekrājušās dažas (maigi teikts) iesāktas grāmatas. Tās arī plānoju drīzumā pabeigt. To vidū -  N. Georges "Lavandas istaba", E. Gilbertes "Big Magic", L. Pastores "Svešinieka atnākšana", E. Sproģes "Katrīna Neiburga", G. Baškirovas "Vienatnē ar sevi" u.c.

2015. gada pēdējos mēnešos prozas lasītkāre bija mazliet apsīkusi vai precīzāk izsakoties - bija devusi ceļu skatītieskārei (kino) un svinētkārei (dzimšanas diena, vārda diena, Ziemassvētki, Jaunais gads) un dzejai, tāpēc proza pārsvarā pavadīja laiku manā plauktā vai somā.


2. Izlasīt uzdāvināto


Dzimšanas dienā saņēmu kāroto Vasmu grāmatu "Šie mirkļi", kurai ķeršos klāt uzreiz pēc tam, kad tiks pabeigta "Lavandas istaba". Līdzīgi - kā minēja Austra - lasu grāmatu pa mazumiņam - tāpēc tik ilgi.


3. Tikt galā ar iekrāto


Lasīšanas rindā nonākušas arī tādas grāmatas kā:
  • "Ģimenes gars", ko atradu Grāmatu svētku apmaiņas punktā. Paņēmu to, jo iedvesmoja Andas pozitīvā atsauksme par to.
  • John Irving "In One Person", kas plauktā gaida jau sen;
  • "In Arabian Nights", ko apņēmos izlasīt jau pusgadu iepriekš kādā no Grāmatu kluba tikšanās reizēm;
  • Flobēra "3 stāsti", ko atradu Otrajā Elpā.

4. Paķert kaut ko no klasikas


No klasikas domāju paķert kaut ko no Remarka, Selindžera un Brodska. Iespējams, sarakstu papildināšu, bet pagaidām priekšā izvirzījušies šie 3 autori.

5. Turpināt ļauties tam, kas uzrunā


Neskatoties uz visiem apņemšanās punktiem, laiku pa laikam, protams, ļaušos spontāniem grāmatu pirkumiem un atradumiem, jo man personīgi galvenais ir nevis pati lasīšana, bet gan lasītprieks. Un, ja vienā brīdī, jāmet malā visas grāmatas, lai dotu ceļu vienai citai, kāpēc to nedarīt, vai ne? :)

6. Lasīt par rakstīšanu un rakstīt par lasīšanu


Tā kā lielākoties ikdienā nodarbojos ar rakstīšanu (dzeja, sociālie tīkli, raksti, reklāmas teksti, tulkošana u.tml.), tad reizēm pameklēju arī kādu ar rakstīšanu saistītu lasāmvielu. Nesen uzdūros grāmatai "Rakstīt par būtisko", ko šobrīd lasu, un, jāatzīst, man tā ļoti patīk. Esmu pat sākusi jaunus rakstīšanas treniņus.

Tāpat apņemos laiku pa laikam uzrakstīt arī par izlasīto.

Laimīgu lasīšanu 2016. gadā!

2 komentāri:

Pilsonis Grāmatnīcā teica...

Šī arī lasāma - http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/5249-ka_uzrakstit_sasoditi_labu_romanu.html

Goldberga iedvesmo, Frejs dod praktisko.

Inga Pizāne teica...

Paldies, Pilsoni! :) Jā, daudz labu atsauksmju par Freju! :) Mēģināšu dabūt rokā un izlasīt.