2016. gada 30. janvāris

Īsumā par franču filmām „Fidelio, Alises odiseja” un „9 cietumsoda mēneši”

Filma „Fidelio, Alises odiseja” (Fidelio, l'odyssée d'Alice)

Filmu skatījos Francijas institūta kino klubā, kas noris divreiz mēnesī. Pirmkārt, patīk, ka kino tiek rādīts oriģinālvalodā ar angļu subtitriem, un, otrkārt, fascinē iespēja redzēt gan jaunākas, gan pavecākas franču filmas, kas netika/netiek iekļautas Latvijas kinoteātru repertuārā.

Filmas galvenā varone Alise ir trīsdesmit gadus jauna jūrniece, kas kāpj uz kuģa Fidelio, lai strādātu par mehāniķi. Krastā viņu gaida Fēlikss - draugs, ar kuru Alisei ir izveidojušās nopietnas attiecības.

Cik nopietnas? To Alisei rodas iespēja pārbaudīt uz kuģa klāja, kura kapteinis ir Gaēls (kā izrādās, viņas pirmā lielā mīlestība). Lai gan sākumā viņa tam pretojas, tomēr jūtas acīmredzami atdzimst.

To skatītāju gaidas, kuri cer, ka Alise izdarīs savu izvēli viena vai otra vīrieša labā, netiek attaisnotas. Viņa turpina dzīvot dubultu dzīvi, un savā ziņā tieši tas raisa visvairāk jautājumu - vai viņa nemīl ne vienu, ne otru, kāpēc viņa neizdara izvēli, vai viņa mīl abus utt.

Šie jautājumi, manuprāt, ir filmas vērtība, jo liek aizdomāties par to, ka cilvēkam VIENMĒR kaut kā trūkst, lai arī cik daudz viņam būtu. Protams, vienmēr fascinē arī franču kaislība, kas neiztrūkst arī šajā filmā.

Bildes avots: myfrenchfilmfestival.com

Komēdija „9 cietumsoda mēneši” (9 mois ferme)

Arī šo filmu skatījos Francijas institūtā. 2014. gadā filmas režisors un scenārists Dipontels saņēma Cēzara balvu par labāko scenāriju, bet filmas galvenā varone Sandrīna Kiberlēna atzīta par labāko aktrisi. Manuprāt, pelnīti. Komēdijas elementi filmā bija patiešām smieklīgi - to apliecināja arī sanākušo skatītāju nekautrīgie smiekli.

Īsumā par saturu: "Jaunā, striktā un neprecētā tiesnese Ariana piedzīvo šoku: viņa ir stāvoklī! Vēl trakāk - bērna tēvs varētu būt bīstams noziedznieks. Kā tas varēja notikt?"

Lai arī pēc būtības neesmu komēdiju mīļotāja (drīzāk dodu priekšroku drāmām), taču šīs komēdijas joki, kuros apvienoti absurda un parodijas elementi, mani uzrunāja un sasmīdināja.

Filma ataino divu ārkārtīgi atšķirīgu cilvēku iekšējos pārdzīvojumus un to, kā viņi katrs mēģina ar tiem tikt galā. Turklāt, kā izrādās, viņu pārdzīvojumi un problēmas savā starpā ir saistītas vistiešākajā veidā. Viņi mēģina viens otram palīdzēt un uzmundrināt, un tas viņiem lieliski izdodas.

Bildes avots: Cinematraque.com

Nav komentāru: