2016. gada 16. augusts

Kas ir manā jūlija/augusta lasāmplauktā?

1) H. Vasmu romāns Septītā tikšanās

Ir grāmatas, kas ievelk sevī lēni, bet pamatīgi. "Septītā tikšanās" ir viena no tādām. Tagad, kad esmu pāri 200. lappusei, - lasās ļoti ātri un esmu dziļi iekšā galveno varoņu dzīvē, taču sākums sevī iešūpoja diezgan rāmi (kā liegs vējiņš) un vajadzēja mazliet pacietības, lai neņemtu ilgas lasāmpauzes.

Ķerties šai grāmatai mani rosināja/iedvesmoja gan šī atsauksme, gan arī autores rakstīšanas stils, ar ko iepazinos grāmatā "Šie mirkļi".


2) Žurnāla Veto magazine 37. numurs

Stāsts par to, kā tiku pie šī žurnāla numura, ir īpašs. 

Sākšu ar to, ka vasaras vidū apmeklēju RSU organizēto Kultūras žurnālistikas vasaras skolu Pārdomāt Mediēt Pārveidot, kas norisinājās jau trešo gadu (un, kā ierasts, bija pilnīgi bezmaksas) - brīnišķīga pieredze (diskusijas, lekcijas, darbnīcas, kino, tikšanās utt.) par un ap kultūru un tās atspoguļojumu medijos.

Viens no šī gada vasaras skolas pasākumiem bija tikšanās ar Veto magazine veidotājiem bārā Vieta, kur dabūjām apskatīt visus Veto numurus, pie dažiem tikt, kā arī uzzināt vairāk par Veto ideju un stāstu - kā viņiem gājis un kā iet, un kā viņi nodrošina savu pastāvēšanu.

Man personīgi ļoti patīk žurnāla tēmas koncepcija - katram numuram ir sava tēma. Piemēram, attēlā redzamā - 37. numura - tēma ir Atkārtojums, kas runā gan par rituāliem, ko atkārtojam ik dienu, gan par idejām, kas atkārtojas, gan par to, kā sevi neatkārtot u.tml.

Esmu žurrnālam aptuveni pusē, bet jūtu, ka izlasīšu visu (lasu visus rakstus pēc kārtas). Un plānoju iegādāties jauno numuru, kura tēma ir Kultūršoks.


3) Jūlija beigu/augusta sākuma žurnāls Sestdiena

Žurnāla SestDiena jūlija beigu numuru iegādājos, jo tajā bija raksts par dzejnieku ar pseidonīmu Misha Selifanov, kura daiļradei sekoju jau kādu laiku. Lai gan dzīvē nekad satikušies neesam, tomēr sadarbojamies un sazināmies virtuāli - esam atdzejojuši viens otra darbus un visādi citādi centušies viens otru iedvesmot, tāpēc bija ziņkārīgi izlasīt interviju ar viņu. Lielākoties viņš raksta krievu valodā, taču viņam ir arī bilingvāli dzejoļi, kur krievu valodas rindiņas mijas ar latviešu.


4) Ezeriņa noveļu izlase

Ezeriņa noveļu grāmatu atradu Otrās Elpas bezmaksas plauktiņā. Pagaidām vēl lasīt neesmu sākusi, taču plānoju kādu noveli izlasīt jau tagad, augustā un tad turpināt - septembrī.


5) Remarka romāns Ēnas paradīzē

Remarka romānu izrāvu cauri diezgan ātri un uzrakstīju par to arī atsevišķu atsauksmi. Pēc grāmatas izlasīšanas biju paņēmusi mazu lasīšanas pauzīti, jo gribējās, lai grāmata ar daudzajām atziņām un domām vēl manī mazliet padzīvojas.


6) Ievas Rupenheites dzejas krājums Melnās krelles

No sava dzejas grāmatu plauktiņa ik pa laikam izņemu kādu krājumu, ko palasīt lietainās dienās, aiz loga kliedzot pilsētas kaijām.

Pēdējās dienās esmu pašķirstījusi un palasījusi Ievas Rupenheites dzejas krājumu "Melnas krelles" (2007. g.), kas satur izjustus, sāpjupilnus, emocionālus, intīmus dzejoļus. Lūk, viens no tiem:

***
Tik tumša kā sarkanvīna nogulsnes vai
Tērauds uz pirkstu spilventiņiem
Ir mana diena pret tevi
Neskatos arī acīs
Asinis asaras lietus vīrs
Skumju ziliem vai viršiem skrien dienas
Asini asaras lietus virst
Kā zeme bezsniega ziemā
Cik liela nozīme nogulsnēm
Vīna vairs nav tikai mieles

(29. lpp)


Jūlijā / augustā biju plānojusi lasīt vēl 2 no Bookdepository pasūtītus dzejas krājumus angļu valodā, bet diemžēl piegāde ir riktīgi iekavējusies, un gaidu jau vairāk nekā pusotru mēnesi. Ļoti ceru, ka saņemšu vēl pirms septembra.

Nav komentāru: