2017. gada 21. jūnijs

Kā pārvarēt bailes jeb pārdomas par grāmatu "Feel the fear and do it anyway"

Šo grāmatu nopirku spontāni. Iegāju (Origo grāmatnīcā JĀNIS ROZE), ieraudzīju, nopirku.

Kāpēc šāda izvēle? 

Piesaistīja baiļu tēma, jo apzinājos, ka manī tāpat kā ikvienā mājo bailes. Ļoti dažādas. Dažreiz tās ir bailes no pārmaiņām vai kāpt ārā no komforta zonas, citreiz - bailes no citu domām par sevi. Bailes no tā, ka laiks paiet tik ātri. Bailes no vientulības u.c.

Jutu, ka esmu gatava paskatīties savām bailēm acīs, tas ir, papētīt sevī dziļāk - kādas tieši un no kā ir manas bailes.

Viens no pirmajiem citātiem, kas piesaistīja manu uzmanību grāmatā, ir  "When the student is ready, the teacher will appear." Man likās, ka šis teiciens ir par mani un šo grāmatu. Tiklīdz biju tai gatava, tā parādījās manā priekšā. Kā mans skolotājs.



Bailes ir visiem

Savā ziņā grāmata ir kā mierinājums, ka bailes ir visiem. Neviens nav gatavs pārmaiņām vai kaut kam jaunam, neizjūtot bailes vai šaubas. Bet, ļaujoties tam, no kā mēs baidāmies, tā, pirmkārt, ir iespēja paplašināt savu komforta zonu (jo šaurāka tā ir, jo vairāk baiļu mums ir) un, otrkārt, tā ir iespēja pārvarēt bailes. 

Jā, bailes var pārvarēt tikai, izdarot to, no kā baidāmies.

Vēl viena atziņa (zelta vārdi), kas aizķērās, ir tāda, ka 90% no tā, par ko mēs uztraucamies, nepiepildās. Tas arī ir tāds reāls pamudinājums - uztraukties mazāk, jo kāda jēga?

Domāšanas kļūdas

Lielā mērā grāmata koncentrējas arī uz mūsu domāšanas kļūdām, piemēram, pieņemot kādu lēmumu, lielai daļai no mums galvā sēž doma, ka ir tāds viens pareizais lēmums un visi pārējie - nepareizi. Un tad viņi lauž galvu, minot, kurš ir pareizais. Mums ir bail kļūdīties, kaut gan patiesībā katra izvēle jāuztver kā uzvara, kā pareizā izvēle. Piemēram, palikt vecajā darbā vai pieņemt jaunu piedāvājumu. Ja pieņemšu jauno piedāvājumu, man būs iespēja iepazīt jaunus cilvēkus, strādāt jaunā darba vidē, ķerties klāt jauniem izaicinājumiem. Ja palikšu vecajā darbā, man būs iespēja turpināt iesāktos projektus, varēšu padziļināt sadarbību un kontaktus ar klientiem, kolēģiem, sadarbības partneriem. Abas ir uzvaras. Protams, ir svarīgi izvērtēt personīgās prioritātes (piemēram, kas ir svarīgāk - stabilitāte vai jauna darba vide? u.tml.), bet nav jāuztver kāda no izvēlēm kā nepareizā. 

Un... Tiklīdz izvēle ir izdarīta, - ļaujies tai un esi atbildīgs par to. 

Kas ir visa tava dzīve?

Vēl viens aspekts, kas man lika aizdomāties, ir apspriests nodaļā "Kas ir visa tava dzīve?"

Piemēram, ja attiecības ir visa tava dzīve vai darbs ir visa tava dzīve, tad, zaudējot to, tava dzīve paliek tukša. Protams. Tāpēc ir svarīgi atrast līdzsvaru starp darbu, ģimeni, draugiem, attiecībām, hobijiem, izaugsmi/izglītību, vienatnes brīžiem utt. Katrai no šīm jomām ir jāvelta laiks, lai dzīvesprieks un kvalitāte nebūtu atkarīga tikai no darba vai attiecībām. 

Skat. attēlu:


Grāmatā ir vēl daudz citu atziņu. Katram aizķertos kaut kas savs, bet te būs vēl dažas no tām, kas aizķērās man:

"The point to remember is that when you blame any outside force for any of your experience of life, you are literally giving away all your power and thus creating pain, paralysis and depression." (p. 57)

"You must become what you want to attract. Be the kind of person you would want to surround yourself with." (p. 199)

"Love is generally confused with dependence but in point of fact you can love only in proportion to your capacity of independence." (p. 204)

Nav komentāru: