2017. gada 24. septembris

Par grāmatu klubiem, ko apmeklēju

Grāmatu klubs ir visai dīvains vārdu salikums... Un tomēr tieši šādi tiek dēvētas grāmatu mīļotāju tikšanās.

Ilustrācija: Nishant Choksi


Klubiņš, pulciņš - tam patiešām nav nozīmes. Svarīgākais ir grāmatu kluba būtība. Un būtība īsumā, manuprāt, ir satikties cilvēkiem, kuriem ar lasīšanu vien nepietiek, - kuriem gribas par lasīšanu arī parunāt.

Kāpēc eju es?


Manas intereses pamatā noteikti ir vēlēšanās satikties ar cilvēkiem, kuri lasa, ar grāmatām, kuras, iespējams, man paslīdējušas garām, ar atšķirīgām lasīšanas pieredzēm, ar vēlēšanos dalīties viedokļos, atziņās, domās.

Šobrīd apmeklēju 2 grāmatu klubus:

grāmatu klubu Barona ielas grāmatnīcā Jānis Roze (notiek katra mēneša otrajā otrdienā 20.00)

un

Spiikiizi grāmatu klubu Valdemārielā 17A (pretī Mākslas muzejam) (notiek katru svētdienu 18.00)

Protams, nav tā, ka tieku uz katru no šo klubiņu tikšanās reizēm, taču, ja vien esmu Rīgā un vakars, kurā iekritis klubiņš, ir brīvs, noteikti aizeju.

Mazliet pastāstīšu par katru no šiem grāmatu klubiem - būtība, atšķirības utt.

Barona ielas grāmatu klubs "Totāls vāks"


Lai arī esmu izlaidusi daudzas tikšanās, tomēr šī klubiņa biedru lokā esmu kopš tā pirmsākumiem, tas ir, ja nemaldos, ap 3 gadiem.

Klubiņa biedri tiekas reizi mēnesī - katra mēneša otrajā otrdienā grāmatnīcas Jānis Roze telpās Barona ielā. Tēja, cepumi, grāmatas un sarunas ir šo tikšanos pamatā. Katras tikšanās beigās vienojamies par lasāmo tēmu nākamajai reizei. Tēmas ir bijušas visdažādākās - gan dalījums žanros, gan valstīs, gan vāku krāsās. Šausmu stāsti, konkrētu autoru grāmatas, klasika utt.


Zaļo vāku tematika / Barona ielas grāmatu klubiņā

Grāmatu klubiņa vadītāja Kristīne Šlosberga, kas ir arī Barona ielas veikala vadītāja, reizi pa reizei ciemos uzaicina ar literatūru saistītus cilvēkus, kas padara mūsu tikšanās daudzveidīgākas un vienlaikus izglīto par dažādiem jautājumiem, rada diskusijas, jautājumus un atbildes.

Nākamā tikšanās (10. oktobrī plkst. 20.00) būs somiskā, kurā ciemosies 2 viesi. Citēju Kristīni: "Viens būs īsts somu grāmattirgotājs, kurš parādīs kā izskatās oriģinālzidevumi dažām mums jau iemīļotām grāmatām. Otra būs viešņa - tulkotāju pasaules superzvaigzne Maima Grīnberga, kura vairākkārt ir veikusi teju neiespējamo un latviskojusi tādus somu dialektus, kurus pat pašiem somiem nevienmēr ir pa spēkam izrunāt."

Klubiņam var pievienoties jebkurā brīdī.

Vienas tikšanās ilgums parasti ir 2-3 h. Katram dalībniekam tiek dots vārds, taču, protams, runāšanas iespēju var arī neizmantot, ja ir vēlēšanās tikai paklausīties.

Spiikiizi grāmatu klubs


Spiikiizi grāmatu klubu vada Āris Birze, kurš ir gan kafejnīcas/grāmatnīcas/pašizaugsmes centra Spiikiizi idejas autors un līdzdibinātājs, gan arī grāmatas "Nebaidies" autors.

Viņa grāmatu kluba pamatā ir dalīšanās ar praktiskām atziņām, kas gūtas no grāmatām, jeb, citiem vārdiem sakot, viņš mudina pielietot dzīvē to, ko gūstam grāmatās. Mainīt savu dzīvi, uzlabot to. Augt.

Grāmatu kluba tikšanās notiek katru svētdienu plkst. 18.00.

Interesantākais šajā klubiņā ir tas, ka gandrīz katru reizi sanāk atšķirīgs cilvēku pulciņš. Visu laiku var iepazīt jaunus cilvēkus, jaunus lasītājus. Katrs pastāsta par nesen izlasīto grāmatu (mazāk par saturu, vairāk par gūtajām atziņām), tematikas nav, runāšana ir brīva, laiku pa laikam mēdzam aizrunāties ārpus grāmatu tēmas, bet arī tas man iet pie sirds.

Arī uz šo klubiņu es netieku katru reizi, jo mēdzu būt prom no Rīgas, taču man patīk, ka tas notiek ik nedēļu, savā ziņā tas motivē lasīt vairāk.

Viena no tikšanās reizēm Spiikiizi grāmatu klubā
Zinu, ka grāmatu klubus mēdz organizēt arī bibliotēkas, bet uz tādiem neesmu bijusi. Šie divi pagaidām ir vienīgie, kurus apmeklēju.

Ja kādam ir cita vai līdzīga pieredze, uzrakstiet par to blogā vai dalieties komentārā.

Nav komentāru: