2020. gada 9. jūlijs

Mazliet par filmu "Lēdija no Šanhajas" (1947)

Tik valdzinoša tā "Lēdija no Šanhajas" (1947) (rež. Orsons Velss), ka nevarēju aiziet gulēt cilvēcīgā pulksteņlaikā, bet – kā teicis Klāvs Elsbergs: "Žēl man to negulēto nakšu. Bet vai tad es vēlreiz pasaulē nākšu." 

Man vajadzēja kolāžā ielikt arī krokodilu – ne tikai tāpēc, ka kaislība ir kā krokodils, kas nokož galvu, bet arī. Galvenais varonis jau pašā filmas sākumā brīdina, lai neceram, ka viņš domās ar galvu. Tā Liktenīgā Sieviete! viņu ir sagrābusi!

Protams, nakts vidū man vēl bija jāizpēta, ka arī dzīvē filmas galvenie aktieri O. Velss un R. Heivorta (kādu brīdi) bija pāris un ne tikai to. Palasīt mazliet arī par katru no viņiem.

Liels paldies Viktoram Freibergam par iedvesmu un ierosmi noskatīties šo filmu! Tā ir izcili vasarīga, karsta, ievelkoša! Ceļojums, zaglīgas jūtas, tveice, sviedri un asinis, un atrakcijas, un spoguļi!!



Rita Heivorta (1918-1987) filmā "Lēdija no Šanhajas".

Turklāt film noir filmās ir tik labi teksti un dialogi, ka tos var lasīt kā dzejoļus. Lūk, vienu saveidoju no varoņu teiktā. Jaukta secība, izrāvumi no visas filmas.


Saistītie raksti:




Nav komentāru: