2018. gada 7. aprīlis

Par harismu jeb atziņas un domas pēc grāmatas "Harismas mīts" izlasīšanas

"Es gribētu zināt, kā sauc tos magnētus manī, kas atgrūž vai pievelk cilvēkus." 
(Andrejs Vīksna)

Es arī gribētu. Par šo tēmu domāju bieži. Droši vien tādēļ, ka tā ir mistiska, neizskaidrojama, aizraujoša, bezatbilžu tēma. Vai varbūt atbildes eksistē? 

Kad uzzināju, ka iznākusi grāmata "Harismas mīts", zināju, ka to izlasīšu, un, kādā reizē pavadot vairākas dienas Krāslavā, devos uz bibliotēku, kur šī grāmata bija pieejama, – tad nu ķēros lasīšanai un izziņai.


Pirmais teikums grāmatas aprakstā vēstī harismas definīciju: "Personiskā magnētisma māksla un zinātne, ko var apgūt ikviens,", kas, manuprāt, precīzi pasaka priekšā to, kas ir domāts ar harismas mītu, – tātad, ka harisma ir apgūstama māksla, nevis iedzimta īpašība. Grāmatas autore Olīvija Foksa Kabāne ir eksperte un lektore no ASV, kas harismu māca studentiem, aktieriem, politiķiem un biznesa līderiem visā pasaulē. Vairāk nekā 10 gadus pētot uzvedības un kognitīvo zinātņu modeļus, viņa ir radījusi praktiskas metodes harismas attīstīšanai, ar kurām tad arī dalās grāmatā "Harismas mīts".

Sākotnēji teikums "māca harismu" šķiet ļoti jocīgs, bet, izlasot grāmatu, rodas skaidrība, kas ar to domāts. Autore patiešām ir apkopojusi praktiskus padomus un īpašības, kas jāattīsta, ja vēlies būt harismātisks. 

Jautājumi pārdomām:


Vai esi aizdomājies/usies par to, kādos cilvēkos tev patīk klausīties, ar kādiem cilvēkiem vislabprātāk sarunājies, kas raksturo cilvēkus, kuri tevi ieinteresē, iedvesmo un ar kuriem tev labprāt patīk pavadīt laiku?

Kas veido harismu?


Grāmata "Harismas mīts" apskata vairākus harismas veidus (gan ikdienišķākus, gan tādus, kas atbilst izteiktiem līderiem), un katram no tiem ir raksturīga: 1) klātesamība; 2) sirsnība; 3) spēks.

Pieļauju, ka ar spēku domāta ietekme/vara/spēja uzrunāt cilvēkus, kas savukārt ļoti bieži atkarīga no 1) spējas publiski uzstāties un pasniegt sevi un savu domu (grāmata sniedz padomus, kā pilnveidot uzstāšanās prasmes); 2) komunikācijas prasmēm; 3) sasniegumiem un zināšanām kādā noteiktā jomā (ko tu vari dot klausītājam/skatītājam?) un 4) spējas iedvesmot cilvēkus.

Lūk, daži citāti no grāmatas:


"Spēkam, klātesamībai un sirsnībai ir svarīga loma kā harismātiskas runāšanas, tā klausīšanās spējas veidošanā." (Olīvija Foksa Kabāne)

"Klātesamība vien – uzmanības pievēršana apkārt notiekošajam pretstatā iegrimšanai savās domās var sniegt apbrīnojamus rezultātus. Izrādot klātesamību, jūsu sarunbiedri jutīsies uzklausīti, cienīti un novērtēti." (Olīvija Foksa Kabāne)

"Jūs iegūsiet vairāk draugu, ja 2 mēnešus būsiet patiešām ieinteresēts citos cilvēkos, nekā tad, ja 2 mēnešus mēģināsiet ieinteresēt citus cilvēkus par sevi." (D. Kārnegijs)

"Lai iegūtu patiesu harismu, jums vispirms jāiemācās pārvarēt galveno šķērsli tās ceļā: iekšējo neērtības sajūtu." (Olīvija Foksa Kabāne)

"Cilvēki jūs saista ar viņos radītajām sajūtām." (Olīvija Foksa Kabāne)

"Parādot cilvēkiem, ka viņi jūs ir ietekmējuši, viņiem šķitīs, ka jūsu sasniegumi savā ziņā ir viņu nopelns." (Olīvija Foksa Kabāne)

"Svarīgas runas es mēģinu vēlreiz un vēlreiz, līdz ir noslīpēta ikviena ieelpa, jo tikai pilnībā apgūta uzstāšanās ļauj man būt spontānai tās laikā." (Olīvija Foksa Kabāne)


Kas mani piesaista cilvēkos?


Ļoti daudzām lietām, par ko stāsta autore, var piekrist (īpaši klātesamības nozīmei), taču, domājot par to, kas mani (personīgi) saista un ieinteresē cilvēkos, nonācu vēl pie dažām īpašībām/lietām, ko gribu pieminēt. 

Nezinu, vai tām ir saistība ar harismu, bet katrā ziņā tās mani spēj iedvesmot, raisīt interesi un pievērst manu uzmanību cilvēkiem:

1) aizrautība ar to, ko dara;
2) kompetence un iedziļināšanās savā jomā + interese par to;
3) spēja uzklausīt, klausīties;
4) līdzsvars starp pārliecību un kautrīguma šarmu (cilvēcīguma saglabāšana, spēja pasmieties par sevi);
5) personības attīstība, izglītošanās, interešu pilnveidošana;
6) spēja uzņemties iniciatīvu un ierosināt;
7) spēja izteikt viedokli vai dalīšanās emocijās;
8) spēja sarunāties, veidot sarunu, interesēties, uzdot jautājumus;
9) acu kontakts, valoda, ķermeņa valoda;
10) plašs redzējums (bieži saistīts ar ceļošanu vai grāmatu lasīšanu - šīs abas lietas, manuprāt, redzējumu ievērojami paplašina un lielā mērā atbrīvo arī no stereotipiem)

Varētu turpināt vēl, bet, manuprāt, galveno es pateicu. Ļoti gribētu dzirdēt arī citu domas/viedokļus par to, kas, tavuprāt, veido harismu/harismātisku personību. Raksti komentārā, ja rodas kādas domas/pārdomas/idejas.

2 komentāri:

Andris G teica...

Te jau viss ir uzskaitīts :)

Man pirmajā brīdī šķiet, ka tā ir pārliecība par sevi, atvērtība citiem, kā minēts - klātbūtnes efekts un prasme sajust auditoriju.

Inga Pizāne teica...

Paldies, Andri! :) Un tomēr... katram ir savas sajūtas par to. Pilnīgi piekrītu par pārliecību un atvērtību!