2021. gada 8. novembris

Fotogrāfi, kas iedvesmo

Māksla vai radīšana nepastāv bez mijiedvesmošanās. Katrs mākslas darbs, kas uzrunā, nosēžas mūsu zemapziņā vai pirkstu galos un agrāk vai vēlāk uzplaukst par iedvesmu mūsu pašu darbiem vai vismaz paplašina redzesloku. Mēs sākam pamanīt vairāk, ieraudzīt citus leņķus, vietas, rakursus, kompozīcijas, iespējas.


Lūk, daži fotogrāfi, kuru darbi mani pēdējā laikā ir iedvesmojuši vai vienkārši fascinējuši.


 1. Lukasz Wierzbowski 

Poļu fotogrāfs, kas aizrauj ar krāsām, analogo fotogrāfiju, kompozīciju, lokācijām, negaidītiem sižetiem vai personiskiem portretiem. Sekoju viņam Instagramā, kur viņš katru dienu publicē cilvēku portretējumus oriģinālās vidēs un vietās: https://www.instagram.com/lukasz_wierzbowski/




2. Saul Leiter

Ņujorkas fotogrāfs, kurš bija aizrāvies ar lietussargiem, pilsētas norisēm (Ņujorku (bildēja praktiski tikai savā rajonā, kur dzīvoja)), cilvēkiem, fragmentāru pilsētas tveršanu, siluetiem, skatlogiem. Bieži bildējis caur logiem, veidojis arī portretus un modes foto Vogue, Harper's BAZAAR u.c. izdevumiem. Nesen iegādājos viņa fotogrāmatu "All About Saul Leiter" (izcila!) un noskatījos dok. filmu par viņu: "In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter", kas iznāca 2013. gadā, kad viņš arī nomira. Iedvesmojis ļoti daudzus pasaules fotogrāfus un operatorus, piemēram Adrien Jean, kas bildē līdzīgā stilā, vai filmas "Kerola" operatoru, kas filmas stilam iedvesmojies no Saula. 



3. Ren Hang

Ķīniešu fotogrāfs, kas nodzīvoja pavisam īsu mūžu. Piedzima 1987. gadā, bet 2017. gadā izdarīja pašnāvību. Veidojis spilgtas, intīmas, provokatīvas fotogrāfijas. Lielākoties veidojis savu draugu kailfoto, bet ne tikai.





4. Issei Suda

Issei Suda bija japāņu fotogrāfs, kas slavens ar savu bilžu "tīrību", dziļumu, filozofiskumu, vienlaikus - negaidītību, asredzīgumu, kā arī allaž gribējis savās fotogrāfijās ietvert japānisko noskaņu.







5. Wang Ningde

Mūsdienu ķīniešu fotogrāfs, kas fiksē, kā man šķiet, cilvēku "klusās dabas" vai, kā teic vikipēdija, cilvēku sociālās fasādes un psiholoģiskās sajūtas, noskaņas. Man ļoti patīk viņa foto sērija "Some Days", kas apskatāma šeit: http://wangningde.com/works/some-days






Vai ir fotogrāfi, kas iedvesmo TEVI?

Nav komentāru: